Alfred Pennyworth

Alfred Pennyworth is een personage uit de strips van DC Comics, met name de Batman series. Hij werd bedacht door Bob Kane en Jerry Robinson, en maakte zijn debuut in Batman #16 (April-Mei 1943).

 

Personage

Alfred is Batman/Bruce Wayne’s butler, en een van de weinigen die goed op de hoogte is van Batman’s ware identiteit. In de huidige DC Comics continuïteit heeft Alfred al voor Bruce Wayne gezorgd sinds diens ouders werden vermoord. Alfred vormt met zijn cynische en sarcastische persoonlijkheid ook geregeld een vrolijke noot in de strips.

 

Achtergrond

Toen Alfred voor het eerst in de strips verscheen was hij een aan overgewicht leidende en gladgeschoren man. In de Batman filmserie uit 1943 werd hij echter neergezet als een slanke man met een snor. DC wilde dat de stripversie van Alfred aan zou sluiten bij de filmversie, dus werd hij aangepast. Sindsdien is zijn uiterlijk vrijwel onveranderd gebleven.

In de oorspronkelijke strips was Alfred een gepensioneerde acteur en voormalig lid van de Secret Intelligence Service. Hij ging voor de Wayne familie werken na de dood van zijn vader. Aanvankelijk wilden Robin en Batman geen butler, maar uiteindelijk stonden ze toe dat Alfred voor hen ging werken. Alfred ontdekte niet veel later de geheime identiteiten van de twee, en werd nadien hun vertrouwenspersoon. Eenmaal werd hij echter door een slechte wetenschapper veranderd in een superschurk.

In de huidige continuïteit is Alfred al de Butler van de Wayne familie sinds Bruce nog een kind was. Hij heeft Bruce zelfs geholpen om Batman te worden.

 

Vaardigheden

Alfred kan als voormalig acteur Batman geregeld bijstaan. Zo is hij in staat om Bruce Wayne’s stem perfect na te doen via de telefoon. Verder is hij bedreven in EHBO.

Hoewel hij niet zo goed is in vechten als Batman, kan Alfred zich over het algemeen goed verdedigen. Zo werd onthuld dat er al minstens 27 pogingen zijn gedaan hem te ontvoeren, die vrijwel allemaal door Alfreds eigen toedoen mislukten.

In huidige Batman strips is Alfred ook thuis op het gebied van computers programmeren en mechanische aspecten 

alfred