Lego

LEGO is een Deense speelgoedfabrikant die bekend is geworden met gekleurde kunststofblokjes. De blokjes worden onder de naam "Lego" verkocht; zodoende refereert de naam niet alleen aan de fabrikant, maar is ook een soortnaam voor het speelgoed geworden. De fabrikant is de grootste speelgoedfabrikant van Europa met een omzet van 7,823 miljard Deense kronen (1,049 miljard euro) in 2006. Inmiddels heeft LEGO al twee keer de prijs "speelgoed van de eeuw" gewonnen. De Lego Group is op vier na de grootste speelgoedfabrikant van de wereld.

Geschiedenis

In 1916 begon Ole Kirk Christiansen in het Deense stadje Billund een houtbewerkingszaakje. De eerste jaren maakte hij voornamelijk meubels, maar vanaf 1932 ging hij zich ook toeleggen op houten speelgoed en kwam de naam LEGO in gebruik. De naam "LEGO" is afgeleid van de Deense woorden "LEg GOdt" (speel goed). Later bleek het woord in het Latijn te interpreteren als "ik verzamel" (ook "ik kies" of "ik lees").

De eerste slogan van LEGO was "Det bedste er ikke for godt" ("Alleen het beste is goed genoeg").

Toen na de Tweede Wereldoorlog het gebruik van kunststof steeds populairder werd ging Christiansen dit materiaal ook gebruiken voor zijn speelgoed. In 1947 begon het bedrijf onder licentie plastic bouwstenen te produceren: blokjes met aan de bovenkant ronde noppen en hol aan de onderzijde, waardoor de blokjes aan elkaar verbonden konden worden. In 1957 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden. Dat werd het LEGO-steentje zoals we dat nu kennen. In die tijd werd echter de mindere kwaliteit plastic celluloseacetaat gebruikt.

De slechte kwaliteit van de steentjes bezorgde LEGO een slechte naam en de zaken gingen steeds slechter. In 1958 stierf Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfred nam de zaken over. Langzaam ging de kwaliteit van de kunststofsteentjes vooruit en de zaken gingen beter. Nadat in 1960 een opslagplaats in vlammen opging, werd besloten te stoppen met het houten speelgoed en de kunststofblokjes tot "core business" te verheffen.

In 1961 werd het systeem met wielen uitgebreid. Hierdoor werden de mogelijkheden veel groter. LEGO werd vanaf dit jaar ook verkocht in de Verenigde Staten en Canada.

In 1962 worden elementen geïntroduceerd waarvan de hoogte 1/3 was van de standaardhoogte.

In 1963 werd de tot op dat moment gebruikte kunststof celluloseacetaat verruild voor het stabielere Acrylonitril butadieen styreen (ABS plastic), het materiaal dat tot op heden (2009) nog wordt gebruikt.

In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd; het LEGO treinsysteem. Met een motor van 4,5 volt (later 12 volt en nog later 9 volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden (en in 2006 werden draadloos bestuurbare treintjes op de markt gebracht).

In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO-stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).

Vanaf 1970 kende LEGO een enorme groei. Er werden wereldwijd meerdere nieuwe fabrieken opgezet en het assortiment werd steeds groter. "Ruimtevaart LEGO" kon gebruikt worden om ruimteschepen, raketten en maanvoertuigen te bouwen, "FABULAND" was gericht op kleinere kinderen om eigen fantasiewerelden te bouwen en in 1977 ontstond de "LEGO Technic"-serie. Hiermee konden (vooral) zeer gedetailleerde voertuigen gebouwd worden en de mogelijkheden waren vrijwel eindeloos. In 1987 werd de "Technic" serie uitgebreid met "LEGO Pneumatic".

Eén van de laatste uitbreidingen op de kunststofblokjes zijn de LEGO Mindstorms "Robotic Invention Systems". Hiermee zijn robots te bouwen die door middel van sensoren op hun omgeving kunnen reageren. Er zijn verschillende soorten programmeerblokjes, de oudere zijn "voorgeprogrammeerd", de nieuwste soorten RCX en NXT zijn ook zelf te programmeren. Met die systemen kun je je robot tot "leven" wekken. Hiervoor zijn intussen meerdere programmeertalen beschikbaar.

Maar ook in de originele LEGO kwam een vernieuwing. De zogenaamde "System"-LEGO bestond aanvankelijk alleen uit rode en witte steentjes, nadien kwamen er daken, deuren en ramen bij. Groene blokjes werden ontworpen zodat er boompjes en bouwplaten konden ontworpen worden. Nadien werd geel een populair gebruikte kleur. Enzovoort. De modernste kleuren zijn lichtgroen, lichtblauw en Winnie The Pooh-oranje. (Wat ook gebruikt wordt in de nieuwe pompoenmodellen in Legoland-Billund.)

In 1988 verliep het laatste patent van voor de originele blokjes; sindsdien zijn er verschillende fabrikanten die gelijkvormige blokjes maken onder andere namen. In november 2008 verwierp het Europese Hof van Justitie een beroep van het bedrijf op het Europees merkenrecht: het Hof stelde dat technische functies (zoals bouwsteentjes) geen beschermd merk kunnen zijn.

Op 28 januari 2008 vierde LEGO zijn 50ste verjaardag. Het bedrijf Google heeft speciaal voor deze gelegenheid zijn logo veranderd.

Tegenwoordig is er ook een programma met de naam MLCad, daarmee kan je virtueel met LEGO bouwen op de computer.

De naam van het programma komt van Mike's Lego Cad, naar de naam van de programmeur: Michael Lachmann. Voordat hij MLCad maakte bestond er al een programma om virtuele LEGO-stenen op de computer te gebruiken, het programma LDraw. Dat had echter geen grafisch gebruikersinterface. Het programma MLCad kan grafisch met LEGO-stenen bouwen. Het maakt daarbij wel gebruik van de definities van de LEGO-stenen van LDraw.

Het programma heeft functies voor o.a. het eenvoudig samenstellen van een minifig (LEGO-poppetje), en goede mogelijkheden om eerder gebouwde voorwerpen te gebruiken. Wanneer iets is gebouwd met het programma, kan het door een ander programma gerenderd worden, tot een afbeelding.

Het programma is gratis voor persoonlijk gebruik.

Ontwerp en productie

 

De nieuwe Legosets worden voornamelijk in het hoofdkantoor in Billund ontworpen, maar er zitten ook kantoren in München, Barcelona, Los Angeles en Tokio. De ontwerpgroep bestaat uit 120 personen van 15 verschillende nationaliteiten.

In 2004 zijn er wereldwijd meerdere fabrieken waar de LEGO-steentjes en accessoires worden geproduceerd. In Denemarken staan twee fabrieken en verder staan er fabrieken in de Verenigde Staten, Zwitserland, Zuid-Korea en Tsjechië. Gezamenlijk produceren deze fabrieken ongeveer 20 miljard LEGO-steentjes per jaar. Het assortiment bestaat uit ongeveer 2200 verschillende stenen die worden vervaardigd in 55 verschillende kleuren. De kwaliteitseis dat iedere mal slechts een afwijking van 0,002 millimeter mag hebben, zorgt ervoor dat er per miljoen stenen 18 tussen zitten die niet aan de eisen voldoen. Alle Legostenen die van 1958 tot op heden zijn geproduceerd moeten op elkaar passen; het maakt hierbij niet uit in welk jaar of in welke fabriek de stenen zijn gemaakt.

 

Kwaliteit

Vanaf het moment dat de populariteit begon te stijgen, werden de kwaliteitseisen hoger. De makers van LEGO ontwierpen "De 10 Geboden van LEGO", waarop de fabricage altijd zou worden afgesteld. Deze 10 geboden worden tot op heden gewaarborgd en nog steeds gerespecteerd bij het ontwerpen van nieuwe Legostenen. De "Geboden" houden onder andere het volgende in:

  • Zowel jongens als meisjes moeten met dezelfde LEGO kunnen spelen.
  • Per ontworpen blokje moet er een oneindig aantal bouw-mogelijkheden blijven; 6 standaard bouwstenen (afmeting 2x4) zijn op maar liefst 102 981 500 verschillende manieren te combineren.
  • LEGO-blokjes moeten identiek zijn in afmetingen; de mallen die de stenen 'persen' hebben een afwijking van maximaal 0,002 mm. (Toen LEGO startte met het maken van de plastieken blokjes, was dit "slechts" 0,005 mm per steentje).
  • LEGO moet inventief zijn en de verbeelding mag de enige beperking zijn. Dit is overigens een slogan van LEGO: "je verbeelding is de enige beperking".
  • LEGO moet duurzaam zijn, wat betekent dat de kleur en de vorm van een bouwsteen niet mogen veranderen.
Het aantal combinaties dat kan worden
gemaakt met een tot en met zeven 2x4 bouwstenen.
Bouwstenen Combinaties
1 1
2 24
3 1560
4 119 580
5 10 116 403
6 915 103 765
7 85 747 377 755

Beeldmerk

Het beeldmerk van LEGO, het woord LEGO in witte letters met een gele en zwarte omranding op een vierkant rood vlak, is wereldwijd beroemd. Het wordt dan ook angstvallig bewaakt om te voorkomen dat het misbruikt wordt. Het woord LEGO wordt door het bedrijf ook consequent met hoofdletters gespeld.

 

Legoland

Sinds 1968 bestaan er ook themaparken in LEGO-stijl. In dat jaar werd het eerste Legoland geopend in Billund. Eind jaren '90 van de twintigste eeuw werden nog twee parken gebouwd: in 1996 opende Legoland Windsor in Engeland en in 1999 Legoland California in de Verenigde Staten. Legoland Deutschland, het nieuwste park, opende in 2002. Legoland Windsor trekt jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers. De overige drie parken worden jaarlijks door ongeveer 1,4 miljoen mensen bezocht.

Ondanks deze hoge bezoekersaantallen, hebben alle vier parken hun verwachtingen niet waar gemaakt: de parken behaalden niet hun beoogde winst. In juni van 2005 kocht de Blackstone Group, een investeringsbedrijf uit New York City, 70% van de aandelen van de vier parken en bracht deze onder de merknaam Merlin Entertainments Group. De Lego Group behoudt tot op heden 30% van de aandelen.

Lego en Batman

Vanaf het jaar 2006 heeft lego ook allerlei Sets uitgebracht met een Batman Thema.
Eind 2008 kwam er echter ook al weer een berricht naar buiten dat Lego in 2009 eerst geen Batman sets meer gaat uitbrengen.

Hieronder staat wat Lego onder andere al uitgebracht heeft onder de Batman licentie.

in het 1e vak nummer staat het nummer wat LEGO aan het product heeft gegeven.
in het 2e vak staat de naam van het product wat LEGO aan het nummer heeft gegeven.
In het 3e vak staat het jaartal wanneer het product op de markt is verschenen.

Bouwstenen Sets

NummerNaamUitgebracht
7779 The Batman Dragster: Catwoman Pursuit 2006
7780 The Batboat: Hunt for Killer Croc 2006
7781 The Batmobile: Two-Face’s Escape 2006
7782 The Batwing: The Joker’s Aerial Assault 2006
7783 The Batcave: The Penguin and Mr. Freeze's Invasion 2006
7784 The Batmobile: Ultimate Collectors Edition 2006
7785 Arkham Asylum 2006
7786 The Batcopter: The Chase for Scarecrow 2007
7787 The Bat-Tank: The Riddler and Bane's Hideout 2007
7884 Batman's Buggy: The escape of Mr.Freeze 2008
7885 Robin's Scuba Jet: Attack of The Penguin 2008
7886 The Batcycle: Harley Quinn's Hammer Truck 2008
7888 The Tumbler: Joker's Ice-Cream Surprise 2008

Magneten

NummerNaamUitgebracht 
851688 Batman Magnet Set 2006
851689 Catwoman Minifigure Magnet Set 2006
852089 Mr. Freeze Minifigure Magnet Set 2007

Sleutelhangers

NummerNaamUitgebracht
851686 Batman Keyring 2006
851687 Robin Key Chain 2006
851814 The Joker Keyring 2006
851815 Catwoman Keyring 2006
852090 Two-Face Key Chain 2007
852081 The Penguin Key Chain 2007
852090 Riddler Key Chain 2007
852130 Scarecrow Key Chain 2007
852131 Mr. Freeze Key Chain 2007
852314 Batman (Grey Suit) Key Chain 2008
852315 Harley Quinn Key Chain 2008

Overige

NummerNaamUitgebracht
n.v.t. HappyMeal Toys 2008
852312 Batman Pet 2008
?? 2 verschillende T-Shirts ??
LBMP** Lego Batman: The Videogame 2008

 

lego logo