20th Century Fox

 

20th Century Fox Film Corporation Ook wel Fox Filmed Entertainmentgenoemd is een van de grootste filmstudio's ter wereld. Gevestigd in de upperscale zakenwijk Century City van Los Angeles, heeft 20th Century Fox een grote en belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en de geschiedenis van de filmindustrie.

In 2005 vierde Fox het zeventigjarige bestaan als samenstelling en in hetzelfde jaar bestond een van de voorgangers negentig jaar. Sinds 1985 is de filmmaatschappij onderdeel van Rupert Murdochs News Corporation en sindsdien is het onderdeel van de Fox Entertainment Group.

 

Geschiedenis

20th Century Fox is het resultaat van een fusie tussen de Fox Film Corporation, opgericht door William Fox in 1915, en Twentieth Century Pictures, opgericht in 1933 door Darryl F. Zanuck en Joseph Schenck. Nadat William Fox 'uit zijn bedrijf gewerkt' was, accepteerde de nieuwe president van Fox Film, Sidney Kent een fusie tussen beide bedrijven en werd Twentieth Century-Fox Film Corporation opgericht in 1935. Het duurde echter pas tot 1937 voordat er een film onder de nieuwe naam werd geproduceerd. 20th Century Pictures bracht eerst nog in 1936 de film Folies-Bergère uit. Het verbindingsstreepje tussen de namen werd in 1985 verwijderd uit de naam, toen News Corporation het bedrijf overnam van miljardair Marvin Davis.

In 2006, behoort de studio tot de top tien filmmaatschappijen van de wereld en brengt de studio onder hun naam de meeste films per jaar wereldwijd uit van alle filmstudio's. Dit betekent niet dat ze ook de meeste films produceren: veel kleinere, onafhankelijke filmbedrijven zoals Lionsgate laten 20th Century Fox hun films uitbrengen als distributeur. Als compensatie krijgt Fox meestal een percentage van de opbrengsten, maar veel films komen ook in het bezit van 20th Century Fox als compensatie. In dit geval worden de rollen omgedraaid. Er wordt in een contract een bepaalde periode afgesloten waarin de producerende filmmaatschappij een meerderheid van de opbrengsten krijgt en dit wordt dan in de loop van de tijd afgebouwd.

De Star Wars-films (alle zes) en enkele James Bond-films zijn goede voorbeelden van films die geproduceerd zijn door kleinere filmbedrijven (respectievelijk Lucasfilm en Metro-Goldwyn-Mayer), maar die gedistribueerd werden/worden door 20th Century Fox. Sinds januari 2001 heeft Fox ook een internationaal distributiedeal gesloten met Metro-Goldwyn-Mayer om de films van MGM buiten Noord-Amerika te distribueren. Het is echter te betwijfelen of de deal behouden blijft na de overname van MGM door Sony Pictures Entertainment.

 

20th Century Fox en Batman

Waarschijnlijk zal de generatie van tegenwoordig zo iets hebben van wat heeft 20th Century Fox te maken met Batman.
Echter de oudere generatie weet precies waar ik het over heb namelijk de productie van de Batman televisie serie van 1966.
Meteen nadat het eerste Seizoen van de serie klaar was heeft 20th Century Fox nog een film gemaakt genaamd Batman : The movie.

Tegenwoordig zouden vele fans de serie weer op dvd of blu-ray terug willen zien.
Helaas beschikt 20th Century Fox niet de rechten om de serie uit te mogen brengen omdat die rechten bij Warner Bros liggen.
Warner Bros wil zo veel geld hebben voor de licentie dat 20th Century Fox er waarschijnlijk nooit mee akkoord gaat.

 

 

21st Century Fox?

Ondanks geruchten dat de studio zijn naam zou veranderen in 21st Century Fox (Twenty-First Century Fox) na de millenniumwisseling, deed de studio dit niet. De studio bezat wel de rechten van de naam, maar besloot de naam niet te veranderen als eerbetoon aan de oude Hollywood-klassiekers. Desondanks heeft het moederbedrijf van 20th Century Fox wel onder andere volgende bedrijven in handen:
Corporatie Incorporatie
21st Century Fox Film Corporation Delaware
Twenty-First Century Fox Film Corporation Delaware
Twenty-First Century Fox Productions Delaware
Twenty-First Century Fox Distributors Australië
Twenty-First Century Fox Varieties New York

Er zijn desondanks wel aangepaste versie van het Fox-logo geweest. In de geanimeerde televisieserie Futurama werd de merknaam veranderd naar 30th Century Fox en het logo werd daarnaar aangepast.

 

Onderdelen

 20th Century Fox is verantwoordelijk voor de filmdivisie van de Fox Entertainment Group en officieel onderdeel van de divisie, Fox Filmed Entertainment. Naast het produceren van films, ontwikkelt Fox ook computergeanimeerde tekenfilms, verschillende televisieprogramma's voor zusteronderdeel Fox Broadcasting Company en beheert 20th Century Fox een vijftal film- en televisiestudio's.
Productie

20th Century Fox
  • 20th Century Fox Español
  • 20th Century Fox International
  • Fox 2000
Blue Sky Studios
Fox Searchlight Pictures
Fox Faith
Fox Atomic
20th Century Fox Television (voorheen "20th Century Television")
Distributie
20th Century Fox Home Entertainment
Studio's
Fox Studios
  • Fox Studios Australia
  • Fox Studios Baja
  • Fox Studios Los Angeles
Fox Television Studios

 

Succesvolste films

Plaats Naam Opbrengst
Internationaal
1 Avatar $2.782.275.172
2 Titanic $1.845.534.946
3 Star Wars: Episode I: The Phantom Menace $924.317.558
4 Star Wars: Episode III: Revenge of the Sith $849.997.605
5 Independence Day $816.969.268
6 Star Wars $775.398.007
7 Star Wars: Episode II: Attack of the Clones $649.398.328
8 Night at the Museum $573.930.523
9 The Simpsons Movie $527.071.022
8 Home Alone $477.561.243
10 Return of the Jedi $475.106.177
fox-color-logo
   

 Bron